Genije svaki drugi Srbin: Jagodinci najpametniji


Iznad stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Požarevca, Šapca, Pančeva i Smederevske Palanke. Ispod proseka Smederevo, Aranđelovac, Čačak, Prokuplje i Kruševac

deca, razvod,  matematika

BEOGRAD – Više od 40 odsto svih građana Srbije koji su se testirali u ”Mensi” dokazali su da su – genijalci! Iako praksa kaže da IQ proveravaju uglavnom oni koji već misle da su mnogo pametni, a ostali ovu ”egzibiciju” izbegavaju, prosečni srpski rezultati su, ipak, bolji nego prethodnih godina.

Poslednja testiranja pokazala su da je ljudi sa visokom inteligencijom više nego ikad. Od 677 građana koji su polagali test, 40 odsto ima najviše rezultate.

Jagodinci su se pokazali kao najpametniji i ostvarili prolaznost od 62,5 odsto. Rumljani su najviše podbacili, pa je test prošlo deset odsto kandidata. Iznad republičkog proseka bili su i stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Požarevca, Šapca, Pančeva i Smederevske Palanke. Ispod proseka bili su Smederevo (15,38), Aranđelovac (18,18), Čačak (25,71), Prokuplje (33,33) i Kruševac (40).“

„Osim redovnih testiranja, organizovali smo i ovo, povodom Meseca inteligencije, koji je međunarodna akcija. Obišli smo 15 gradova u Srbiji u kojima se testiralo 677 kandidata – kaže za list Jovan Aleksić iz ”Mense”.

„Ispostavilo se da su rezultati ove godine bolji nego prethodnih. Tako je 2010. godine, nakon testova u 14 gradova, trećina kandidata stekla uslov za članstvo u ”Mensi”. Rezultati 2011. godine pokazali su da je prosečna prolaznost bila 39 odsto, a poslednji test je dao za skoro dva odsto bolji uspeh.“

Da bi kandidat dobio člansku kartu ove elitne družine potrebno je da ima IQ bar 148 po Katelovoj ili 131 po Vekslerovoj skali.

„Ovako visok koeficijent inteligencije ima tek dva odsto svetske populacije“, objašnjava dr Ranko Rajović, saradnik ”Mense” i dodaje da je taj procenat isti i u selu i u gradu, i među visokoobrazovanima, kao i kod nepismenih, a nema razlike ni između muškaraca i žena.

Na testiranje izađu oni koji su već prilično sigurni u sopstvenu inteligenciju, ali dvocifrena prolaznost ne znači da je to opšte stanje cele nacije. Na testiranja se u Srbiji većinom prijavljuje studentska populacija.

IZVOR: http://www.kurir-info.rs/genije-svaki-drugi-srbin-jagodinci-najpametniji-clanak-635790

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s