Kako učiti


Sigurno ste se nekada zapitali kako da naučite neku lekciju u školi. Čini vam se nemoguće, mrzi vas ili vam je ta tema toliko dosadna da jednostavno ne želite da učite bilo šta o tome. Bilo da treba da učite za kontrolni, pismeni, usmeno odgovaranje, vi želite što bolje da se pripremite i naravno dobijete što bolju ocenu. 🙂

Ovde ćete pronaći neke savete koji vam mogu pomoći u učenju.

Ucenje

Kako učiti

  1. Koncentracija. Lakše ćete naučiti ako ste dovoljno koncentrisani na to što radite. Preporučujem vam da odete u neki svoj kutak gde ste smireni (kao npr. vaša soba, neki deo kuće/stana koji volite i gde vas ništa neće ometati). Takođe ćete se lakše koncentrisati ako isključite TV, jer vas može ometati. A ako vam je prijatnije, možete pustiti neku laganu muziku, koja vas neće ometati, već smiriti i popraviti atmosferu.
  2. Priprema. Pripremite sve što vam je potrebno za učenje (knjige, sveske, olovka i ako imate neke beleške koje vam mogu pomoći oko tog predmeta koji učite), kako ne bi morali svakog časa da odete po neku stvar koja vam je potrebna. Tako ćete uštedeti vreme.
  3. Preslišavanje. Preslišajte se posle svakog dela lekcije (prepričajte deo lekcije koji ste pročitali). Tako ćete lakše zapamtiti. Prepričavajte deo lekcije sve dok je ne naučite, tj. ne prepričate bez greške. Na kraju lekcije, preslišajte se, tj. celu lekciju.
  4. Obnavljanje. Izbegavajte da učite dan pre kontrolnog/pismenog ili bilo čega za šta učite. Najbolje je da učite 2-3 dana pre dana za koji učite. Npr. Ako učite za četvrtak, učite u utorak, a u sredu obnovite lekciju, kako biste bili sigurni da ste dobro naučili.

Saveti

  1. Nemojte učiti napamet! Jer ćete uglavnom sve zaboraviti posle 3-4 dana. Ali naravno ima nekih stvari koje ne možete drugačije da zapamtite.
  2. Dok učite, pazite da vas neko ne ometa u tome što radite.
  3. Ako ćete lakše naučiti i biti bolje raspoloženi, možete učiti zajedno sa drugom/drugaricom. Možda bude nešto što vi ne znate, pa on/ona može da vam objasni, i obrnuto.
Upozorenja
  1. Rasporedite vreme učenja. Ne treba da izdvojite ni premalo ni previše vremena. Ako mislite da vam treba dosta više vremena da nešto naučite, pravite pauze (oko 15 min.) posle svakih 30 minuta ili sat vremena.
  2. Ako treba da učite više stvari (srpski, matematika, istorija, fizika…) nemojte preterivati, pa sve predmete učiti odjednom. Napravite pauze.            Izvor: http://www.kakopedija.com/7868/kako-uciti/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s