Pljevlja: Propadaju seoske škole


Meštani pljevaljskih sela tvrde da se gašenjem škola i propadanjem školskih objekata polako ali sigurno zatiru i sela

 Dobar deo seoskih škola u opštini Pljevlja propada

Dobar deo seoskih škola u opštini Pljevlja propada

PLjEVLjA – Dobar deo seoskih škola u opštini Pljevlja propada jer ima sve manje učenika. Meštani pljevaljskih sela tvrde da se gašenjem škola i propadanjem školskih objekata polako ali sigurno zatiru i sela.

Iz seoskih mesnih zajednica kažu da po selima ima desetina zgrada koje su nekad bile područna odeljenja, a koje su prepuštene propadanju. Oni ističu da su te zgrade uglavnom pravili meštani.

– Ima zaista mnogo vrednih objekata koji propadaju i o kojima niko više ne vodi računa. Jedan od tih objekata je i škola u selu Vrba, koja je nekada bila izuzetno dobar i kvalitetno izgrađen objekat, a sada propada bez ičije zaštite – kažu iz mesne zajednice Gradac.

I zaista, u gotovo svim seoskim zajednicama naišli smo na iste probleme. U Bukovici postoje četiri nekadašnje područne škole, gde su pojedini školski objekti potpuno uništeni. Slična je situacija sa Adrovićima, Panduricom, Prenćanima, Glisnicom, Poblaćem, Crljenicama i drugim selima.

Među retkim područjima u kojima školski objekti nisu u fazi propadanja je MZ Šula, gde i dalje rade dva područna odeljenja i matična škola, kao i MZ Potkovač gde uspešno rade dve četvorogodišnje škole.

– Država mora da vodi računa o školskim objektima. Naiđe period kada u selu nema đaka i škola se zatvori, onda se posle nekoliko godina ukaže potreba za ponovnim otvaranjem, ali je objekat propao. Tamo gde nema škole nema ni povratka na selo – komentarišu iz seoskih mesnih zajednica.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:445189-Pljevlja-Propadaju-seoske-skole

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s