Karakteristike temperamenta kod dece


O karakteristikama temperamenta kod dece, piše Žana Borisavljević, autorka programa „Veštine roditeljstva“ koji se realizuje u okviru programa organizacije Obrazovanje plus.

temperaments_and_kids1

Znanja o temperamentima svakako ne treba da nam služe da bismo decu etiketirali, već da bismo lakše razumeli zašto se ponašaju kako se ponašaju, da bismo ostvarivali uspešniju komunikaciju sa njima i da bismo im pomogli da se optimalno razviju.

Filip (flegmatik) je model beba: lepo jede, mirno spava, zadovoljan je i ne traži pažnju osim ako mu nije dobro. Kad malo poraste srećan je da se igra i sam sa sobom ako nema društva, a u društvu nije vodja već rado sledi predloge druge dece. On uvek strpljivo čeka na red, dobroćudan je, ne uzbudjuje se oko sitnica, odgovoran je i drugi uvek mogu da računajuna njega. Filip voli da jede, često je to hrana bogata ugljenim hidragima: hleb, testa i krompir. Voli komfor i rutinu i može ga poremetiti ako mu neko bez najave promeni rutinu na koju je navikao. Filip ume da bude spor i često mu treba puno više vremena nego drugoj deci da počne sa pisanjem zadatka, ali kad jednom krene on strpljivo piše dok ga ne završi.

Saška (sangvinik) je beba koja reaguje na sve oko sebe. Sve joj lako privuče pažnju i zainteresovana je za sve što se oko nje dešava. Voli društvo, radosna je, vesela i osmehuje se svakome ko joj se obrati. Kad malo poraste, voli da se igra sa drugom decom i uvek je puna predloga za igre. Ako ih druga deca ne usvoje, ona se ne remeti vec nastavlja sa novim predlozima. Voli ljuljaške, klackalice i sve igre koje su u pokretu. Brzo shvata i uči ali isto tako brzo zaboravlja stvari. Voli da učestvuje u svemu što se oko nje dešava ali će često nesto započeti i onda to ostaviti da bi krenula u nešto novo. Pažnja joj brzo prelazi sa jedne stvari na drugu i ponekad joj je teško da neku aktivnost odradi do kraja. Odrasli je vole kao sagovnornika jer je puna komentara, pitanja i uopšte voli da priča.

Kosta (kolerik) je aktivna beba koja zahteva pažnju. Ako je gladan, žedan ili mu bilo šta nije po meri, on će to glasnim i ljutitim plačem svima staviti do znanja . Ne voli prterano kada mu odrasli guguču i “tretiraju ga kao bebu”. Kada malo poraste, Kosta postaje vodja u svom društvu. Voli izazove i uvek će biti prvi ko će se popeti na najvišu granu ili  preskočiti preko najveće bare. Pred spavanje, roditelji  često otkriju još jednu modricu, ogrebotinu, povredjeno koleno, ali Kosta tome ne pridaje veliku pažnju i ne voli da se oko toga gubi vreme. Kada se igra sa drugom decom, Kosta jednostavno očekuje da ga oni “slušaju” I ponekad ume da neki problem reši na fizički nacin: pre nego što je svestan on je nekog udario, gurnuo i onda se nervira kada oni “kmeze”.

Mila (melanholik) ima jako tužan plač dok je beba. Vrlo je osetljiva na sve promene u okolini i ima posebno osetljiv stomak. Često ima problema sa nekim vrstama hrane i može po celu noć da preplače zbog bolova u stomaku. Kad malo poraste, Mila voli decu ali je plaši kada je u velikim grupama i često posmatra sa strane dok se druga deca igraju. Vrlo je pažljiva da se nikada ne nadje  u Kostinoj  blizini  i jako je  ljuti to što on ne poštuje pravila u igri. Kada se daju predlozi za igru, ona često ima ideje ali misli da to nisu pametne ideje i da će se druga dece sigurno njoj smejati ako to predloži. Mila teško sklapa prijateljstva ali kad jednom sklopi prijateljstvo, to je na duge staze. Ona je vrlo dobra i lojalna drugarica i ume da  saoseća sa ljudima oko sebe. Ne voli rizike i oprezna je u svemu što radi.

Preuzeto iz materijala za učesnike kursa „Veštine roditeljstva“, autorka Žana Borisavljević

http://www.deteplus.rs/primeri-dobre-prakse/roditelji/183-karakteristike-temperamenta-kod-dece.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s