Šta je to disciplina i kako je uvesti u život dece


Deca najlakše uče i sazrevaju uz brižne roditelje koji im pomažu da shvate gde su granice, kako da savladaju manje prijatne životne zadatke i kako da žive zajedno sa ostalim ljudima koji imaju svoje želje i potrebe. Disciplina znači da pružite deci određenu strukturu, rutinu, praktične rituale i veštine zahvaljujući kojima će odrasti u zadovoljnog, sposobnog čoveka koji može da se osloni na sopstvene sposobnosti. Disciplina se u svakom slučaju ne izjednačava sa pojmom kazne!

3 faktora će učiniti da vaše dete pozitivno reaguje na vaš trud da ga lagano uvedete u stvaran svet i uputite u društvena pravila kroz osnovnu disciplinu: 1)duboka veza između dece i roditelja, 2)jasan autoritet i 3)sposobnost da upravljate frustrirajućim situacijama.

Dete je prirodno uslovljeno da prati vođstvo osoba sa kojima ima snažnu i trajnu vezu.  Jedan od preduslova za spremnost deteta da sarađuje sa vama je postojanje snažne povezanosti između vas i njega. Upravo ljubav i povezanost sa roditeljima je ključ koji će pomoći detetu da prevaziđe sklonost ka odupiranju i negiranju vaših zahteva.

Kako biste efikasno uveli disciplinu u porodični život i kod svoje dece, neophodno je da detetu bude apsolutno jasno da ste vi osoba koja donosi odluke i odgovorna je za to. Deca su sklona tome da se oslanjaju na osobu koja odiše poverenjem i autoritetom, tako da ako pregovarate sa detetom oko svakog zahteva koji mu uputite ostavljate utisak slabe i neubedljive osobe.

Konačno, nezamenljivo je da roditelji pomognu detetu da se izbori sa frustracijom zbog nezabavnih zadataka koje moraju da obave. Deca su prirodno motivisana da rade ono što im pruža zadovoljstvo, pa ne čudi da se razočaraju kad moraju da prekinu igranje igrice i odu u krevet dok stariji ostaju budni ili kad moraju da prekinu igranje da bi radili domaći zadatak. Roditelji koji razumeju kako da pomognu detetu da se izbori sa ljutnjom u startu imaju mnogo bolju poziciju da disciplinuju decu na način koji ne potpiruje ljutnju ili agresivnost.

Kad preuzmete ulogu kapetana u životu svog deteta, pomognete mu da plovi kroz frustrirajuće situacije i održite snažnu emotivnu vezu sa njim, dete će biti mnogo spremnije da prihvati vaše savete i disciplinu koju nastojite da mu prenesete.

Taktika kojom se služite kako biste uveli disciplinu u kuću treba da se menja i adaptira kako vaše dete odrasta. Evo nekoliko saveta za decu različitih uzrasta.

– Disciplinovanje dece do 3 godine

Izbegavajte kažnjavanje dece izdvajanjem, jer ono stvara strah i zavisnost, i potrudite se najbolje što možete da pobedite u igri „Ko je glavni“. Umesto kažnjavanja ili grdnje deteta nakon što je bilo neposlušno ili bezobrazno razmislite na koji način možete da izbegnete ono što izaziva takvo ponašanje. Gladno, umorno ili preterano stimulisano dete će se lakše ponašati van pravila. Ako dete uradi nešto pogrešno, opišite to na pozitivan način uz minimum reči, na primer (ako se desi da udari macu): “Maca voli da je mazimo nežno.” Kad dete nešto radi dobro stavite mu to takođe do znanja: “Sviđa mi se kad se tako lepo igraš sa macom, a i njoj se sviđa!”

– Disciplinovanje dece od 3 do 9 godina

Iskoritite porodične sastanke da ustanovite kućna pravila, dužnosti svakog od ukućana i šta se od koga očekuje. Potražite načine da deci date neku odgovornost — na primer da nahrane ribice, očiste trotoar ispred kuće ili odnesu prljavu garderobu u korpu za veš u kupatilu — tako im pomažete da razviju osećaj odgovornosti. Umesto da se fokusirate na dečje greške dugim lekcijama ili kaznama, uhvatite momenat kada dete radi nešto dobro. Iskreno pohvalite dete za ponašanje koje vas je obradovalo: “Mnogo sam srećna što si već počeo da radiš domaći kad sam došla kući. Bravo sine!”

– Disciplinovanje dece od 9 do 12 godina

Kako deca rastu i približavaju se adolescenciji, pažljivo prate znake koji ukazuju na to da ih tretirate kao da su još uvek deca. Kada tražite nešto od njih nastupajte samouvereno i uz minimum reči i nemojte da se zadržite tu da biste se uverili da li će vas poslušati. Objašnjenja zašto nešto moraju da urade ponudite samo ako vam ih deca traže i to bez uzdisanja ili negodovanja. Izbegavajte poigravanje sa moći; saslušajte ih kad su uznemireni, ali odolite impulsu da se uključujete u debatu ili pregovore.

Uloga osobe koja unosi disciplinu u život dece nije laka, ali budite svesni da ćete podrškom omogućiti deci da shvate šta je odgovornost i doslednost i pomoći mališanima da ostvare zdrav i uspešan život kao odrasli.

IZVOR: http://www.najboljamamanasvetu.com/2010/12/sta-je-to-disciplina-i-kako-je-uvesti-u-zivot-dece/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s