Osnovna škola bez osnovnih uslova


IZVOR: B92

Koceljeva — Osnovnoj školi “Mića Stanojlović” u selu Gradojević u Opštini Koceljeva preti zatvaranje, jer nema pijaću vodu i sanitarni čvor.

Najbliža škola za mališane iz ovog sela udaljena je sedam kilometra, a uprava škole radije plaća kazne, umesto da proba da đacima obezbedi normalne uslove.

U poljski WC, bez vode i kanalizacije, ovi mališani idu nerado, ali izbora nemaju. Vode nema ni u dvorištu, ni u školi, pa ruke peru sa flašom vode koju donose od kuće.

“U poljski wc idemo, donosimo flasice vode od kuće i peremo ruke ovde”, kaže jedan od učenika.

“Od kada ja idem u ovu školu, nikada nije bilo vode”, kaže Pera Teodorović.
“Kada krenem u školu, meni mama spremi flašu vode i to pijem”, kaže Kristina.
U stalnom strahu da se deca ne zaraze, roditelji su ogorčeni što uprava škole ništa ne preduzima da se poprave sanitarni uslovi.
“Kad pođu u školu idu u wc, da bi trepeli dok ne dođu iz škole”, kaže jedan od roditelja.
Poslednje popravke na školi rađene su pre 13 godina, a učenje u nehigijenskim uslovima bilo bi nastavljano i dalje da sanitrana inspekcija nije nedavno školi izdala naređenje da obezbedi pijaću vodu i sanitarni čvor. Roditelji i predsednik mesne zajednice zatražili su pomoć od direktora.
“Direktor je obavestio roditelje da će predložiti Skupštini opštine da se škola zatvori. Mi smo održali sastanak mesne zajednice i uputili zahtev da škola ne bude zatovrena”, kaže Momčilo Teodorović, predsednik MZ Gradojević.
Inspekcija je zatražila i da se sanira vlaga koja je stigla do pola zidova, da se obavi dezinsekcija i deratizacija i popravi stolarija. Sve to uprava škole treba da uradi do 28. avgusta. Iako smo sve pozvali, niko od direktora nije došao da priča o ovom problemu.
Inače, ovo nije prvi put da inspekcija kažnjava Osnovnu školu “Mića Stanojlović”, a nepostupanje po svakom njihovom nalogu košta oko 100 hiljada dinara, pa se postavlja pitanje da li je upravi škole lakše da plati kaznu ili učenicima obezbedi pristojne uslove?

 POGLEDAJTE VIDEOhttp://youtu.be/P2b9P1P6ppQ

IZVOR: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=07&dd=20&nav_category=12&nav_id=734463

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s