Katanac za seoske škole


Sindikati traže ukidanje novog načina finansiranja obrazovanja

Katanac za seoske škole

AUTOR: V. A.

Beograd – Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražili su od Ministarstva prosvete da odustane od prelaska na sistem finansiranja po broju učenika ili da njegovu primenu odloži za najmanje 10 godina. Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je podsetio da bi novi sistem finansiranja obrazovanja trebalo da startuje od školske 2014-2015. godine, ali da je on potpuno neodrživ u sadašnjoj ekonomskoj situaciji.

– Finansiranje po glavi učenika je izmislila Svetska banka kako bi se drastično smanjio broj zaposlenih u obrazovanju u siromašnim zemljama. On je u mnogim zemljama u okruženju dao katastrofalne rezultate. U Bugarskoj je u drugoj godini primene oko 20 odsto učitelja ostalo bez posla, a mnoge škole su zatvorene. Slično je bilo i u Rumuniji, dok je u Sloveniji taj sistem napušten. U Srbiji ima mnogo seoskih škola sa malim brojem učenika, a da se one ne bi ugasile, potrebno je napraviti dosta izuzetaka od ovog modela – rekao je Pavlović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da bi pre prelaska na finansiranje „per kapita“ trebalo smanjiti broj đaka u odeljenjima na 25, kao što predviđa Strategija obrazovanja Srbije.

Na hiljade odeljenja sa po 15 učenika

– Srbija ima na hiljade odeljenja u kojima je do 15 učenika, a po novom sistemu finansiranja sve te škole bi morale da budu zatvorene. Ministarstvo prosvete nije uradilo nacrt novog sistema finansiranja o kome bi morali da se izjasne zaposleni u prosveti – upozorila je Jasna Janković.

dru-skola

– See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/katanac_za_seoske_skole.55.html?news_id=257690#sthash.BhZtn2B7.dpuf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s