Deca u Srbiji rade kao kućni robovi i seoske sluge


Zbog siromaštva je sve više dece prinuđeno da radi i najteže fizičke poslove. Po istočnoj Srbiji zarađuju kao seoske sluge, oko Šapca beru voće i povrće.

Dečak Voja iz okoline Gornjeg Milanovca živeo je dugo sam sa ocem alkoholičarom u kućici, u šumi. Kada su ga našle socijalne službe imao je 10 godina i nije znao gotovo ništa, ni da čita, ni da piše. Danas je ozbiljan 16-godišnjak.

„Otac i ja smo živeli sami. Majka nas je napustila. Ja sam radio sve, pa i najteže kućne poslove. Sam sam mesio hleb, donosio drva, palio vatru…“.
Voja je samo jedan od desetine dece u istočnoj Srbiji koja beru voće i povrće, hrane stoku, pomažu na njivi i u kući, često samo za stan i prenoćište. Njihove porodice su toliko siromašne da ne mogu da ih prehrane, pa moraju da se snalaze.

Prema rečima Mionke Nikolić iz Odbora za ljudska prava u Majdanpeku, siromaštvo u ovom kraju je u dramatičnom porastu pa nije ni malo dece koja bukvalno gladuju.
„Karakteristični su i rani brakovi, a bilo je slučajeva da deca odrastaju i po šumama ili da odmalena rade u bogatim porodicama kao sluge. U jednoj školi su imali dečaka koji je sa 14 godina pošao u prvi razred“, kaže Nikolić. „I njega su slučajno otkrile socijalne službe u planinama, gde je radio kao sluga.“
I u šabačkom kraju, kad počne sezona, odgajivači voća i povrća angažuju decu za berbu, pa ona često izostaju iz škole. U tamošnjem Centru za socijalni rad, međutim, ovo ne vide kao problem. Prema rečima direktorke Branke Davidović, na berbu se više gleda kao na „pomoć u kući“, a veći problem je teranje dece na prosjačenje.
„Socijalni radnici i policija ne mogu na ulici čak ni da utvrde čije je dete. Pronalazili smo mališane iz BiH, Novog Sada, Rume“, kaže Davidović.

Izvor: http://www.medio.rs/70758_Deca-u-Srbiji-rade-kao-kucni-robovi-i-seoske-sluge.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s