Kako da zaštitite dete od droge i alkohola?


Deca u jednom mometnu odrastanja dođu u „nezgodne“ godine kada prolaze kroz intezivne fizičke i psihičke promene koje mogu uticati na njihovo ponašanje.

Svi drugačije doživljavaju adolescenciju, ali neretki su slučajevi da se deca otmu kontroli i skrenu sa pravog puta. Bežanje iz škole, loše ocene, nezainteresovanost i loše navike, poput pušenja i zloupotrebe alkohola i opojnih supstanici, su često izazovi sa kojima se vi kao roditelj morate suočiti kako biste pomogli detetu.

Evo sedam saveta kako da sprečite dete da koristi opijate, odnosno, kako da mu pomognete da ih ostavi.

1. Suočite se sa problemima bez oklevanja
Ukoliko uhvatite svog tinejdžera na delu ili sumnjate da se opija i koristi bilo koju drogu, nemojte čekati već odmah delujte. Najbolje je da obez odlaganja obavite razgovor, jer su kod mladih šanse da se razvije zavisnost pre dvadesete godine velike. 

2. Obavite preventivne razgovore
Razgovarajte sa decom o problemima zvanim alkohol i droga dok su još mali. Preporučuje se da se sa razgovorima počne dok su deca uzrasta osam do 10 godina. Tako ćete ostvariti bolji i dublji uticaj i preduprediti padanje pod uticaj vršnjaka u kasnijim godinama.

3. Odredite jasne granice i očekivanja
Većina adolescenata zna da njihovi roditelji ne odobravaju korišćenje droga i da bi bili razočarani ukoliko bi saznali da oni to koriste. Međutim, mnogi roditelji oklevaju da pokrenu razgovor o toj temi iako tako mogu da odvrate decu od upotrebe. Neophodno je da roditelji postave pravila i odrede posledice kršenja istih. Osim toga, roditelji treba deci da budu uzor.

4. Budite pozitivni
Nekada je bolje zanemariti negativne aspekte konzumacije i česta upozorenja o posledicama. Razmišljajte pozitivno. Ipak, većina mladih nikada nije došla u kontakt sa bilo kojim opijatima. Stoga, nema bojazni da će vaše dete biti izloženo negativnom uticaju vršnjaka.
5. Izgradite jake emocionalne veze
Nekada je bolje pozabaviti se korenima mogućeg razvoja adikcije (zavisnosti). Jedan od načina su programi izgradnje otpornosti i odlučnosti još u mladom dobu. Navodi se da su deca koja imaju mentalne probleme ili teškoće u kontrolisanju svojih emocija podložnija zloupotrebi alkohola i droga. Potrebno je pružiti im emocionalnu i porodičnu podršku. Zanimljivi su rezultati istraživanja koje je pokazalo da deca koja ređe večeraju u krugu porodice (manje od 3 puta nedeljno) će verovatnije koristiti opijate.

6. Istaknite probleme iz realnog života
Nije na odmet upotrebiti primere loših posledica upotrebe alkohola i droga. Još je bolje ako je taj primer iz porodice ili kruga prijatelja i poznanika. Ukoliko imate porodičnu istoriju mentalnih bolesti i naklonosti ka zavisnostima, istaknite to kao veći rizik od nastanka zavisnosti, piše Yumama.

7. Razgovarajte o tome kao o zdravstvenom problemu
Izuzetno efikasno može biti isticanje zavisnosti kao zdravstvenog problema. Priđite toj temi kao da govorite o bilo kom drugom problemu, nemojte se ustezati i istaknite kako želite da vaše dete ostvari svoj puni potencijal i ono što je najbolje za njega/nju.

Izvor: http://www.medio.rs/64151_Kako-da-zastitite-dete-od-droge-i-alkohola.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s