U DOBA PUBERTETA


U DOBA PUBERTETA

Većina roditelja, priznali oni to ili ne, reaguje sa strahom na ulazak deteta u pubertet. Setimo se samo sopstvenih tinejdžerskih godina. Činilo se kao da su naši roditelji preko noći došli, od toga da znaju sve, na to da ništa ne znaju, od razumevanja naših snova i nadanja do toga da uopšte ne znaju ko smo i šta želimo od života. Prisećajući se toga, znamo da odgajanje tinejdžera nije jednostavno i ne možemo ni zamisliti kako ćemo preživeti to iskušenje. Bilo bi puno lakše odgajati tinejdžere kad bi imali odgovore na sva pitanja i detaljna uputstva kako to učiniti.
Pubertet je pojam koji se odnosi na period života između detinjstva i mladosti. Smatra se da počinje oko jedanaeste, a završava se oko petnaeste godine. Najvažnije promene koje se dešavaju u pubertetu odnose se na buran razvoj sekundarnih polnih karakteristika, emocionalne nestabilnosti i teškoća u interpersonalnim odnosima. Karakteristične su i emocionalne promene, promene stavova o načinu života i krize identiteta. Pubertet prethodi adolescenciji ili je, prema savremenim shvatanjima, to prva faza adolescencije.

Navešćemo probleme sa kojima se susreću svi mladi – tinejdzeri i pokušaćemo da damo odgovore za brže savladavanje problema, za srećniji, sigurniji i zdraviji život naše dece.

Svakim danom, deca sve više rastu, razvijaju se kako u psihičkom tako i u fizičkom smislu. Devojčicama rastu grudi, ulaze u PMS, dok dečacima rastu malje i mutira im glas. Samim tim, i jednima i drugima, početkom puberteta počinju da se razvijaju polni nagoni i raste želja za seksom. Mnogi mladi ljudi kažu da su previše sramežljivi i da im je previše neugodno da razgovaraju o seksu i kontracepciji . Razgovor o seksu i kontracepciji , bilo sa roditeljima ili stručnim licima, ključan je za razbijanje mitova kako bi mladi dobili priliku da na temelju tačnih informacija odluče o svojim potrebama.

(Podaci dobijeni iz različitih zemalja pokazuju da više od trećine mladih (37%) u Aziji i Australiji nije s prvim seksualnim partnerom razgovaralo o kontracepciji pre prvog upuštanja u polne odnose. Taj se trend nastavio i sa sadašnjim partnerima – njih 39% pre seksa nije razgovaralo o kontracepciji. Gotovo svaki deseti ispitanik rekao je da je razlog tome što ne znaju dovoljno o kontracepciji. Čak 45% mladih u azijsko-pacifičkoj regiji priznalo je da su se u polne odnose upustili bez kontracepcije).

Mnogi tinejdžeri eksperimentišu sa alkoholom u tinejdzerskom dobu. Piju sve ranije i sve više, što je zabrinjavajuće. Alkohol počinju konzumirati već u periodu od 11 do 13 godina. Pronicljivi posmatrači i vide da mnogi koriste različite psihoaktivne supstance. Deca vide da njihovi roditelji i drugi odrasli piju alkohol, puše cigarete i nažalost, zloupotrebljavaju druge psihoaktivne supstance. Gledaju televiziju i čitaju časopise u kojima vide privlačne reklame za alkohol i cigarete. Tinejdžerska društvena scena se često okreće oko pijenja alkohola i pušenja trave. Većini tinejdžera „zabava“ predstavlja upravo to. Ponekad prijatelji nagovaraju jedan drugog da piju ili puše. Pritisak vršnjaka je više stvar psihe kada tinejdžeri misle „moji prijatelji to rade i ja ne želim biti jedini/a koji/a to neće raditi“ . Jedan dečko mi je rekao: „Ako ne pijem, neću se imati s kim družiti“ . Tinejdžeri vide svoje prijatelje kako koriste različite supstance i uživaju u tome, pa to smatraju prihvatljivim.
Kao da sam pubertet nije dovoljan, u igru se uključuju i sredina, porodica, vršnjaci, profesori. Ukoliko samo jedna stavka ne funkcioniše dobro, može nastati problem sa kojim se tinejdžeri bore praveći ono što za roditelje, društvo ili zakon postaje još veći problem.

Ponekad roditelji nenamerno podstiču svoju decu da koriste alkohol ili druge droge, jer ne znaju koliko su snažni uzori svojoj deci. Osuđuju povremeno pijenje alkohola, a sami se opijaju, koriste ilegalne droge, pričaju zabavne ili smešne lične priče koje uključuju opijanje ili upotrebu droga. Emocionalna atmosfera u vašem domu može doprineti zloupotrebi psihoaktivnih supstanci. Slaba komunikacija u porodici samo pogoršava problem. Tinejdžeri koji ne razgovaraju s roditeljima češce će se osećati izolovano i nesrećno. I na kraju, odnos i ponašanje roditelja šalju snažnu poruku deci o tome kako se nose sa problemima. Ako vide da vi uvek izbegavate rešavanje problema, oni ce verovatno uraditi isto. Objasnite im kako alkohol utiče na njih i koje su posledice konzumacije. (Napravljena su brojna istraživanja o kratkoročnom i dugoročnom uticaju alkohola na organizam. Među dugoročne rizike spadaju oštećenja jetre, rak, oštećenje živčanih stanica i mozga, te demencija.)

Slobodno možemo reći da je današnjim roditeljima devojaka adolescentskog doba jedan od relativno važnih problema i suočavanje sa anoreksijom. Kad pogledamo u neki medij, tv, internet, vidimo lepe žene, mršave i moderno odevene. Mnogi svetski časopisi za mlade preferiraju mršavost kao hit. Devojke žele da budu mršave. Žele biti kao glumice, super modeli, pa samim tim jedu sve manje i manje, što dovodi do situacija gde se devojke u postizanju idealne težine i proporcija tela neretko izlažu izgladnjivanju. Taj problem se naziva anoreksija, psihološkog  je karaktera i može dovesti i do smrti. Anoreksija ima visoki postotak smrtnosti koji iznosi 16%, te se time svrstava u psihološke bolesti sa najvećim stupnjem smrtnosti. Ozdravljenje od ove bolesti izrazito je teško, a zbog svojih karakteristika jako se teško leči i to ponajviše jer se radi o jednoj krivoj slici u umu mlade devojke koja je ušla u fazu puberteta . Anoreksija je opasna jer i nakon uspešnog izlečenja ožiljci koji ostaju na bivšem pacijentu – ostaju za ceo život.

Zdravlje i kvalitet života

Kada je reč o lepoti i zdravlju naših najmlađih, ne možemo zaobići problem zvani akne. Ukoliko vaša deca pate od preteranih bubuljica, akni, možete im pomoži, pored raznih krema na bazi lekovitog bilja i odlaskom u saune. Akne uzrokuju mrtve ćelije kože kao i znoj koji se zadržava u porama kože. Sedenje u vrućoj sauni bi trebalo da otvori te pore i da omogući da znoj tela zajedno sa tim mrtvim ćelijama kože izađe iz pora. Takođe, tretmani na bazi cinka su izuzetno delotvorni protiv akni. Tinejdžeri često, u želji da se razlikuju od drugih, isprobavaju nove načine i stil života, pa se tako neretko desi da postaju vegetarijanci. Kada je reč o vegetarijanskoj ishrani dece i tinejdžera, jelovnik se mora sastavljati s posebnom pažnjom. Važno je razumeti da se prehrambene potrebe dece menjaju kako ona rastu. Dobro planirana vegetarijanska ishrana može zadovoljiti sve nutritivne potrebe deteta, a ima i neke prednosti za zdravlje. Ishrana bogata voćem i povrćem može imati visok postotak vlakana i mali postotak masti, a time se snižava holesterol i pomaže se zdravlju srca. Najvažnije je da im hrana bude bogata vitaminom B12, vitaminom D, kalcijumom,cinkom, gvožđem, proteinima…

Roditelji, nastavnici – pomozite!

Raščlanjivanjem uzroka i posledica moguće je odgovoriti na pitanje zašto ponekad i jedno naoko dobro i mirno dete odabere za prijatelje takozvano loše društvo, koje će na kraju uticati da se i ono samo počne neprihvatljivo ponašati i popuštati u izvršavanju školskih i drugih obaveza, uzimati drogu, baviti se sitnim kriminalom, odati skitanju. Taj proces često počinje stvaranjem loše slike o sebi. Oni tinejdžeri koji imaju „negativnu sliku o sebi“ pokazuju sklonost neprihvatljivim i rizičnim oblicima samopotvrđivanja. Nakon što učenika s takvim ponašanjem ocenimo kao „lošeg“, počinje njegovo odvajanje od „dobrih“, on se priklanja društvu onih koji ga prihvataju i daju mu podršku. Nakon što se nađu u okruženju prijatelja s „problemima“ , prihvatiće oblike rizične zabave (npr. napiti se, nadrogirati se, nagutati se, napušiti se). Prihvatanjem normi ponašanja takvog „problematičnog“ okruženja, tu će oblikovati svoj sistem vrednosti, način zabave i izgrađivati sopstveni „moralni profil“. Rezultat takvog procesa odrastanja za nekoliko godina biće socijalno disfunkcionalna, delinkventna osoba.
Roditelji, učitelji, nastavnici, vi ste ti koji mogu i treba da učine mnogo , da deca imaju normalno odrastanje, normalan i zdrav život. Savetujte ih, brinite o njima, budite u neprestanoj komunikaciji s njima. Jer samo na taj način, naša deca mogu da izrastu u prave i čestite osobe, da koračaju jednog dana kroz život kao doktori, inženjeri, profesori a ne kao narkomani ili alkoholičari.

autor : Valentina Karanović, Školarac.net

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s