Zakasneli pubertet


Zakasneli pubertet (Pubertas tarda)

Zakasneli ili odloženi pubertet je stanje u kome ne dolazi do psihičko-fizičkog razvoja i znakova puberteta pre 15. godine života. Ispoljava se daleko češće u dečaka nego u devojčica.

Uzrok nastanka

Postoje uglavnom dve vrste uzroka: genetski, familijarni i drugi čije se promene nalaze u nivou hipotalamusa odnosno hipofize.

Klinička slika

Klinička slika zavisi od vremena kada se javlja. Obično je reč o dečacima koji su i u godinama do puberteta ispoljavali opšti usporeni telesni razvoj sa sporijom denticijom, nižim rastom, često sporijim psihičkim sazrevanjem, a nekada i sklonošću gojaznosti. Kako u njihovih vršnjaka dolazi između 12-14. godine do naglog porasta u telesnoj visini i pojave znakova polnog sazrevanja, dečaci sa zakasnelim pubertetom postaju u tom dobu naročito upadljivi po svom nižem rastu i izostanku znakova puberteta. Takva situacija može biti uzrok značajnih emocionalnih i psihičkih problema. Obično se u uzrastu od 16-18. godine zapaža spontana pojava znakova puberteta, pri čemu je tok polnog sazrevanja, kao i konačna visina, obično u normalnim granicama.
Zakasneli pubertet u devojčica, tj. izostanak polnog sazrevanja u uzrastu 10-12. godine, zahteva znatno veću pažnju i obazrivost, s obzirom na mogućnost da je reč o nekom obliku primarnog ili sekundarnog hipogonadizma.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze (porodična anamneza), kliničke slike, objektivnog pregleda, nivoa hormona.

Lečenje

Dečaci i devojčice sa familijarnim tipom zakasnelog puberteta bez terapije u kasnijem toku postižu punu zrelost i najčešće su višeg rasta. Drugi tip se leči prema uzroku.

Izvor: http://www.stetoskop.info/Zakasneli-pubertet-Pubertas-tarda-3987-s2-sickness.htm

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s