Седам чуда Сунчевог система


3651663_02 (700к452, 38Кб)

Најневероватније чудо Сунчевог система – је, наравно, Земља, планета где је живот су настао. Али поред Земље у нашем систему, постоје и многе друге необичне ствари и појаве, нема ничег тако као на овој планети. Предлажем вам да прочитате о седам чуда Сунчевог система.

1. Ликвидна гејзирима Енцелад

3651663_118 (700к348, 52Кб)

У 2009, „Касини“ летелица НАСА је летела око Сатурна. Током лета од стране једног од њених спољних месеца – Енцелад – уређај је у стању да сликате нешто необично. Чињеница да већина планетарних сателита у Сунчевом систему геолошки мртва. Што се тиче Енцелад, његова горња површина има огромне пукотине, од којих отворен простор брзином од 2.250 км / х избити гејзирима воду и лед до неколико стотина километара.

Један извор може да радиоактивни елементи изазову распадање и загревање утробе Месеца, помажући тако да се вода нађе у течном стању.

Најинтересантнија ствар у томе колико је вода садржана је испод површине Енцелада – па може бити дубок океан. Можда, океан не узме сав унутрашњи простор Месеца, то може бити само на оним местима где су ерупције гејзира. Течност у океану на довољној температури може изазвати појаву организами.

2. Зид Јапет

3651663_214 (700к324, 47кб)

Зид Јапет – јединствен објекат, какву соларни систем није. То је гребен, укупне дужине 1.300 км, херпес Јапет је екватора и дели сателита у две скоро једнаке половине, што Јапет мало облику ораха. Висина гребена је 13 км, ширина – 20 км.

Наравно, разлози настанка гребена познат. Постоје многе хипотезе, једна од њих је да Јапет је пре такозваног „двоструког месеца“ – и сам сателит Сатурна, Јапет може да има своје сателите у орбити око ње у кружну орбиту. Постепено, овај објекат привлачи Јапет под утицајем његове гравитације, онда гравитациона сила да цепа, претварајући га у прстен, који је тада пао на површини Јапета, формирајући планински венац.

3.. ИО је вулкани

3651663_314 (700к479, 80Кб)

Јупитеров месец Ио – већина геолошки активан објекат Сунчевог система на површини Ио је више од 400 активних вулкана се стално избацују из утробе Месечеве лаве. У неким случајевима, ејакулирао Огњени фонтане сумпор-диоксида и сумпор се подићи на висину од 500 км од издања тачке, и лаве на површини ИО-а до 500 км у дужини.

Због сталних ерупција Ио је врло лепа – је површина обојена у различитим нијансама жуте, бела, црвена, плава и зелена. Поред тога, магма може да побегне из унутрашњости, не само по вулканима, али једноставно резултат бројних пукотина у кори Месеца.

4.. Прстенови Сатурна

3651663_414 (700к700, 102Кб)

Прстен, назван по абецедном редоследу (од А до Е), – један од најлепших појава у васиони. Сонда „Касини“ током мисија за утврђивање чињеница била у стању да чине фотографисање Сатурнових прстенова, која је омогућила да се зна шта се састоји од прстена и оно што је у њима. Верује се да је, поред седам главних, различитих прстење, постоје хиљаде мањих прстенова који се састоје од леда и прашине, воде у којој је око 26 милиона пута већи од Земље.

Научници још увек не знају како су прстенови Сатурна. Можда су направљени од материјала који некада нису могли бити формирана у месецу због ефеката гравитационог поља у џиновске планете. Или, можда, су прстенови некада био месец, сувише близу Сатурна и распала због плимних гравитационих сила на планети. Постоји чак и теорија да су прстенови – остаци комета, подлетевсхеи сувише близу Сатурна и поцепана утицај гравитације.

5.. Велика Црвена Пега на Јупитеру

3651663_513 (700к534, 92Кб)

Велика Црвена Пега на Јупитеру – је огромна величина олуја бесни на џиновске планете. Ова олуја величине до три пута Земља. Узроци научници не знају тачно – мрља је увек ту, од почетка посматрања на планети.

Астрономи верују да је пре него што буде бела, али као ветар брзине почети да „сиса“ честице материје са површине планете и да их баци у атмосферу Јупитера. Једно од једињења у црвене мрље могу бити облик сумпора. Црвена се такође може објаснити присуством супстанци које реагују са сунца и давања ураганима такве боје.

Током протекле деценије, са Великом Црвена Пега је видео неке промене: Она се брзо смањује и постаје универзална, па можда једног дана у потпуности ће нестати.

6.. Појас астероида

3651663_67 (700к437, 68Кб)

Порекло појаса астероида готово је непознат. Можда су фрагменти отишли ​​након формирања Сунчевог система. Дуго стручњаци верују да је у месту пре него што може да буде астероид појас планете, под утицајем неких непостојећих процеса, и појаса – све што је остало од њега. Сада научници схватају да је планета формирана тамо не може – због гравитационог поља Јупитера и осталих планета у питању није био у могућности да дођу на планету.

Дужина астероидном појасу – неколико стотина км, пречника неких камења – не више од неколико метара, док су остали већи градови. У овој зони су вероватно милиони објеката, међутим, ако је могуће комбиновати их све у једну, показало се да је мање наш Месец.

7.. Олимп на Марсу

3651663_74 (700к525, 113кБ)

Ширина базе Олимпа – 540 км, тако да иако упечатљив висина – 20 км – његови обронци веома косе.Олимпус се налази у провинцији Тхарсис – подручје Марса, где има и других великих вулкана. Ако се попне до врха Олимпа, можете бити у горњим слојевима Марсове атмосфере.

Верује се да је сада на Марсу, не геолошке активности, али недавно је примила детаљне фотографије из лаве токова Црвене планете. Неколико зрака преко 115-милиона пет година, али други – само два милиона година, према геолошкој временској скали може назвати ратом, а то указује на то да неке од вулканске активности на Марсу још увек постоји и данас.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s