Prosvetarima po 215 dinara u oktobru


AUTOR: V. A.

Beograd – Novu školsku godinu prosvetni radnici u Srbiji dočekuju sa prosečnom platom od oko 43.000 dinara, a od oktobarske plate (koja se isplaćuje u novembru) sledi im skromna povišica od 0,5 odsto, kao i ostalim zaposlenim u javnom sektoru. Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović najavljuje razgovore o korekciji koeficijenata odmah po formiranju nove vlade, a ukoliko pregovori ne urode plodom on ne isključuje mogućnost da do štrajka u školama dođe u oktobru ili novembru.

Pavlović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da se Sindikat obrazovanja Srbije zalaže da vlada donese uredbu kojom bi se omogućilo formiranje odeljenja u srednjim školama i sa manje od 15 učenika. Pavlović je podsetio da je zbog skandala sa malom maturom, u atraktivnim školama (gimnazijama, ekonomskim, medicinskim…) povećan broj učenika i odeljenja, dok su srednje stručne škole ostale poluprazne.

– Smatramo da bi višak časova u atraktivnim školama trebalo rasporediti zaposlenima iz drugih obrazovnih ustanova koji su ostali bez norme, a ne nastavnicima u tim školama kao prekonormne časove. Sigurno je da se tako neće rešiti problem tehnoloških viškova, najvažnije je da se omogući formiranje odeljenja sa manje od 15 učenika, jer ne mogu nastavnici snositi posledice zbog neregularne male mature – istakao je Pavlović.

Na konferenciji je iznet podatak da je u Beogradu na listi tehnoloških viškova 737 zaposlenih, od čega između 70 i 80 nema nijedan čas, dok su škole iskazale potrebe za 421. nastavnikom.

On je rekao da je besmisleno da oko 1.200 đaka koji nisu polagali završni ispit u junu to čine naredne nedelje, jer im ti rezultati neće biti priznati. Pavlović je dodao da novi ministar prosvete treba da bude posvećen svom poslu, a ne da ga obavlja uzgred, pored partijskih zadataka. On je rekao da to ne mora da bude profesor univerziteta, jer se do sada pokazalo da su takvi kadrovi slabo poznavali predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Komentarišući najavljeno formiranje tima za borbu protiv korupcije u obrazovanju, Pavlović je istakao da se u prosveti najviše trguje radnim mestima, a da se u visokom obrazovanju izdaju lažne diplome.

– See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/prosvetarima_po_215_dinara_u_oktobru_.55.html?news_id=266346#sthash.MnR2oBIB.dpuf

4 thoughts on “Prosvetarima po 215 dinara u oktobru

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s